Hoolitsege ternespiima eest hästi. See on elutähtis!

25.10 kell 08.00, autor Peter W. Mogensen

Vajalik on tagada hügieen alates lüpsmisest kuni vasikatele piima söötmiseni, ütleb Terese Jarltoft, vasikate ja vasikate nuumamise teemadele spetsialiseerunud nõustaja ettevõttes Sagro og Seges. Ta annab head nõu, kuidas piima käsitseda ja sööta.
Lisaks hügieeninõuete ja õige kuivainesisalduse arvestamisele tuleb olla teadlik ka sellest, et vasikatele ei tohi anda äsja antibiootikumidega ravitud lehmade piima.

Terese Jarltofti sõnul võib see vastupanuvõime väljakujunemist takistada.
- Uuringud on näidanud, et alla 6-nädalastel vasikatel on vastupanuvõime väljakujunemisega seoses suurem risk kui vanematel vasikatel. Üldine nõuanne on ravimise päeval lehmalt lüpstud piim ära visata. Vasikate tervise huvides ei tohiks neile anda ka selgete mastiidi märkidega lehmade piima, ütleb Terese Jarltoft.

 1. nõuanne
Igale vastsündinud vasikale tuleb alati pakkuda ternespiima, olenemata sellest, kas ta on koos oma emaga või mitte.
Uuringud näitavad, et vasikatel, kes ise lehmadelt ternespiima imevad, on väiksem immuunsus kui vasikatel, kellele antakse näiteks luti kaudu välja lüpstud ternespiima.
Viimasel juhul on võimalik alati ka parimat ternespiima esmajärjekorras anda.

 2. nõuanne
Toorpiima kvaliteeti tuleb mõõta refraktomeetriga.
22 Brixi protsenti peetakse rahuldavaks, kuid mida suurem protsent, seda parem.
Korrastage oma ternespiimapank nii, et kõrgeima Brixi väärtusega portsjonid oleksid alati eelisjärjekorras.
Kvaliteet tuleb märkida ternespiima säilituskotile.

 3. nõuanne
Ternespiimapanga abil on hõlpsam veenduda, et vasikad saaksid õigel ajal kvaliteetset kolostrumit.

 4. nõuanne
Piim, millesse vasikas suu pistab, peab olema temperatuuriga 38 kraadi.
Kui soojendada piim 42 kraadini, tuleb olla kindel, et teel vasika künasse või lutipudelini ei jõua see jahtuda alla 38 kraadi, mis on vajalik joomistemperatuur.
Ternespiima tuleb kiiresti sulatada, kuna aeglane sulatamine soodustab bakterite kasvu.

 5. nõuanne
Ternespiima saastumise vältimiseks võite asetada ämbrisse kilekoti.
Pärast lüpsmist seotakse kott sõlme ja asetatakse külmkappi, kuni on võimalik brixi jne mõõta.

 6. nõuanne
Kogumisseadmetesse võib jääda tahkunud piima, mis on täis baktereid.
Seetõttu tuleks lüpsmissüsteem ja piimakäru regulaarselt lahti võtta. Võite võtta ka näiteks bakteriproove.

7. nõuanne
Piima kuivainesisalduse reguleerimine on hea viis tagada vasikatele iga päev ühesugune piim. Kuid tuleb olla tähelepanelik, et piimapulber saaks korralikult läbi segatud.
Vastasel korral on kuivainesisaldus esimesena söödetava vasika jaoks kõige väiksem ja viimase jaoks kõige suurem.
Seega kontrollige söötmise ajal piima kuivainesisaldust esimese ja viimase vasika puhul.

 8. nõuanne
Vasika soolestik on õrn. Seega ei tohi anda vasikatele äsja ravitud lehmadelt lüpstud piima. Pole oluline, kas antibiootikume anti kehasse või udarasse.
Vähem probleeme põhjustab vasikate söötmisel piim, mis on lüpstud 24 tundi pärast ravimist, kuid loomulikult oleneb see antibiootikumipreparaadi poolestumisajast.
Mastiidiga lehmade piim tuleb ära visata, kuid somaatiliste rakkudega piima võib vasikatele
anda.