Hoolitsege ternespiima eest hästi. See on elutähtis!
25.10 kell 08.00, autor Peter W. Mogensen
Vajalik on tagada hügieen alates
lüpsmisest kuni vasikatele piima söötmiseni, ütleb Terese Jarltoft, vasikate ja
vasikate nuumamise teemadele spetsialiseerunud nõustaja ettevõttes Sagro og
Seges. Ta annab head nõu, kuidas piima käsitseda ja sööta.
Lisaks hügieeninõuete ja õige
kuivainesisalduse arvestamisele tuleb olla teadlik ka sellest, et vasikatele ei
tohi anda äsja antibiootikumidega ravitud lehmade piima.
Terese Jarltofti sõnul võib see
vastupanuvõime väljakujunemist takistada.
- Uuringud on näidanud, et alla
6-nädalastel vasikatel on vastupanuvõime väljakujunemisega seoses suurem risk
kui vanematel vasikatel. Üldine nõuanne on ravimise päeval lehmalt lüpstud piim
ära visata. Vasikate tervise huvides ei tohiks neile anda ka selgete mastiidi
märkidega lehmade piima, ütleb Terese Jarltoft.
1. nõuanne
Igale vastsündinud vasikale tuleb
alati pakkuda ternespiima, olenemata sellest, kas ta on koos oma emaga või
mitte.
Uuringud näitavad, et vasikatel,
kes ise lehmadelt ternespiima imevad, on väiksem immuunsus kui vasikatel,
kellele antakse näiteks luti kaudu välja lüpstud ternespiima.
Viimasel juhul on võimalik alati
ka parimat ternespiima esmajärjekorras anda.
2. nõuanne
Toorpiima kvaliteeti tuleb mõõta
refraktomeetriga.
22 Brixi protsenti peetakse
rahuldavaks, kuid mida suurem protsent, seda parem.
Korrastage oma ternespiimapank
nii, et kõrgeima Brixi väärtusega portsjonid oleksid alati eelisjärjekorras.
Kvaliteet tuleb märkida
ternespiima säilituskotile.
3. nõuanne
Ternespiimapanga abil on hõlpsam
veenduda, et vasikad saaksid õigel ajal kvaliteetset kolostrumit.
4. nõuanne
Piim, millesse vasikas suu
pistab, peab olema temperatuuriga 38 kraadi.
Kui soojendada piim 42 kraadini,
tuleb olla kindel, et teel vasika künasse või lutipudelini ei jõua see jahtuda
alla 38 kraadi, mis on vajalik joomistemperatuur.
Ternespiima tuleb kiiresti
sulatada, kuna aeglane sulatamine soodustab bakterite kasvu.
5. nõuanne
Ternespiima saastumise
vältimiseks võite asetada ämbrisse kilekoti.
Pärast lüpsmist seotakse kott
sõlme ja asetatakse külmkappi, kuni on võimalik brixi jne mõõta.
6. nõuanne
Kogumisseadmetesse võib jääda
tahkunud piima, mis on täis baktereid.
Seetõttu tuleks lüpsmissüsteem ja
piimakäru regulaarselt lahti võtta. Võite võtta ka näiteks bakteriproove.
7. nõuanne
Piima kuivainesisalduse
reguleerimine on hea viis tagada vasikatele iga päev ühesugune piim. Kuid tuleb
olla tähelepanelik, et piimapulber saaks korralikult läbi segatud.
Vastasel korral on
kuivainesisaldus esimesena söödetava vasika jaoks kõige väiksem ja viimase
jaoks kõige suurem.
Seega kontrollige söötmise ajal
piima kuivainesisaldust esimese ja viimase vasika puhul.
8. nõuanne
Vasika soolestik on õrn. Seega ei tohi anda vasikatele
äsja ravitud lehmadelt lüpstud piima. Pole oluline, kas antibiootikume
anti kehasse või udarasse.
Vähem probleeme põhjustab
vasikate söötmisel piim, mis on lüpstud 24 tundi pärast ravimist, kuid
loomulikult oleneb see antibiootikumipreparaadi poolestumisajast.
Mastiidiga lehmade piim tuleb ära
visata, kuid somaatiliste rakkudega piima võib vasikatele
anda.